RUBY versus TAWNY - které portské je „to vaše“?

Portská vína – téměř každý tento pojem přinejmenším slyšel a tak nějak tuší, že jde o sladká, silná vína. Někteří ochutnali a tak nějak tuší, že existuje verze Ruby a Tawny. Jen málokdo ví v čem jsou si obě varianty podobné a v čem tkví hlavní rozdíly.

 

V čem jsou tedy Ruby i Tawny stejná?

Začněme prostým konstatováním, že Ruby i Tawny jsou portská vína. A portská vína jako taková jsou ochrannou známkou s konkrétně vymezeným místem původu v přesně definované vinařské oblasti. Přesto existuje ve světě přehršel produktů, které chtějí na přísně kontrolované kvalitě portských vín parazitovat a vyvolávat u lecjaké oslazené břečky dojem, že se jedná o portské víno. Ale bezduché vpašování slovíčka Port do názvu k zážitku z konzumace lahodného vína opravdu nestačí….

Označení port, porto či portské odkazuje zkrácenou formou na šarmantní přístavní město Porto, které je středobodem vesmíru milovníků portských vín a zároveň na Portugalsko jako takové. Právě v Portu naleznete vinařské domy všech hlavních značek a bloumání uličkami spolu s ochutnáváním jejich vzorků patří k nejsilnějším zážitkům každého výletu do této turisticky atraktivní destinace.

Vinné hrozny použité při jeho výrobě musí být vypěstovány výhradně v historické vinařské oblasti známé jako údolí řeky Douro, které se rozkládá zhruba na 100 kilometrech proti jejímu proudu od přístavního města Porto v severní části Portugalska.

Ruby i Tawny začínají stejně i svůj výrobní proces. Hrozny se sklidí, projdou velmi krátkou macerací a fermentací, při které výrobci hrozny šlapou nebo používají speciální fermentační zařízení, aby extrahovali co nejvíce barvy a chuti před přidáním hroznového destilátu do vína. Silný alkohol v lihovině okamžitě zastaví proces kvašení a zanechá víno s vysokým obsahem alkoholu a zbytkovým cukrem.

Ruby i Tawny se vyrábějí z hroznů stejných odrůd vína a mají stejný obsah alkoholu oscilující kolem 20% v hotových výrobcích.

Co je Ruby Port Wine?

RUBY jsou nejsvěžejší fortifikovaná vína. Typické RUBY má sytě červenou barvu a je plné sladké chuti červeného ovoce. Je vyrobeno ze směsi červených hroznů, následně se fortifikuje (alkoholizuje) a nechá zrát maximálně tři roky, aby si zachovalo svou zářivou barvu a svěží chuť.


Proces výroby Ruby vín

RUBY je nejdostupnější a nejčastěji vyráběný typ portského. Po fermentaci a fortifikaci (= v určité fázi prokvašování, tj přeměně cukrů na alkohol, je tento proces zastaven fortifikací, tj přidáním bílé vinné pálenky) je umístěno do skladovacích nádrží, které jsou většinou vyrobeny z nerezové oceli nebo betonu, jen zřídka ze dřeva. Vždy jde ale o nádoby velkého obsahu, aby se materiálem nebo velikostí plochy zabránilo oxidačnímu kontaktu vína s okolím. Tento způsob skladování zajistí RUBY jeho jasně červenou barvu a bohatou ovocnost.


Co je Tawny Port Wine?

TAWNY jsou povětšinou směsi ročníkových vín. Je pro ně typická zlatohnědá barva a obvykle leží na sladší straně chuťového spektra, vyzrálejší stařená TAWNY mohou být i středně suchá.

Proces výroby Tawny vín

TAWNY se vyrábí z červených hroznů, které po své fermentaci a fortifikaci jsou bezodkladně uloženy k dalšímu zrání do menších dřevěných sudů. Během procesu zrání je víno vystaveno oxidaci a odpařování, které menší dřevěné sudy umožňují. Tento intenzívnější kontakt s okolním prostředím stojí za jeho výslednou zlatohnědou barvou.

Obvykle se konzumuje jako dezertní víno, mohou být ale také příjemným doplňkem vybraných hlavních chodů.


Hlavní rozdíly mezi RUBY a TAWNY

Letmý pohled na láhve Ruby a Tawny v regálech obchodů vám mnoho nenapoví. Pojďme přesto rozdíly nalézt a popsat:

Skladování

RUBY – s minimálním vlivem oxidace a odpařování, před lahvováním odpočívá většinou ve velkoobjemových nerezových nebo betonových nádobách.

TAWNY - v dřevěných/dubových menších sudech, které oxidaci a pozvolné odpařování naopak umožňují. Výsledkem rozdílného skladování jsou barevné a chuťové odlišnosti obou základních druhů.


Barva

RUBY má „rubínovější“ barvu.

TAWNY je naproti tomu zlatohnědé až „rezavé“.

Stručně řečeno - RUBY je to tmavší a červenější, zatímco TAWNY světlejší a hnědší.

Chuť

RUBY - příchutě řady druhů ovoce - černého rybízu, švestek, fíků a ostružin. Může mít také příchuť lékořice, eukalyptu, tabáku, mentolu nebo minerálních látek.

TAWNY - nabízí příchutě, které svědčí o jeho stáří a proběhlé oxidaci - rozinky, ořechy, skořice, hřebíček, vanilka, karamel nebo příchuť exotických bylinek a koření.

Konzumace/párování/podávání

RUBY - velmi dobře se hodí k čokoládě, čokoládovým dezertům, malinové omáčce nebo směsi lesních plodů. Skvěle se doplňují s výraznými nebo měkkými zrajícími sýry jako je Stilton nebo Gorgonzola. Nebojte se ani servírování jako tzv Porto Fresco – s ledem a kouskem ovoce. Jen umocníte jeho svěžest!

TAWNY se dobře hodí k tvarohovému nebo jablečnému koláči, ořechům, foie gras, stejně jako sýrům, které jsou suché nebo mírně slané jako je Parmigiano Reggiano nebo vyzrálý kozí sýr.

Závěrem
Ani sebeobsáhlejší text nedokáže v nejmenším nahradit vlastní zkušenost získanou ochutnáváním a hledáním těch nejzajímavějších kombinací. Hlavní rada je tedy prostá – zkoušejte. Ruby, Tawny, bílé nebo růžové, v kombinaci s pokrmy, dezerty, při přípravě omáček nebo zálivek, v osvěžujících letních drincích. Inspirace je spousta. Bude to pěkná cesta, na které vám portská vína značky
CRUZ budou dělat skvělou společnost!