Jednou z věcí, která by vás mohla od útěku na pláže ostrova Zanzibar odradit, je povinnost negativních testů v různých fázích cesty.

Podělíme se s vámi o praktické tipy, které vám pomohou zvládnout tento aspekt cesty s minimem starostí. Vše dle situace na začátku února 2021.

 

 

 

 

 

 

ODLET Z ČR

Samotná Tanzánie a Zanzibar testy na COVID- 19 nevyžadují. Na letišti je pouze měřena cestujícícím teplota.

Záleží tedy hlavně na letecké společnosti, která vás na místo přepravuje, resp podmínkách zemí, přes které tranzitujete. Naše zkušenost je s leteckou společností KLM a Amsterdamem coby tranzitním letištěm. Vzhledem k tomu, že se jedná o jedno z mála dostupných spojení z ČR, věříme, že budou zkušenosti užitečné.

Pro tranzit přes Nizozemsko platí nutnost prokázat se při odbavení do letadla směřujícího do Amsterdamu

a) PCR testem ne starším 72 hodin
a
b) antigenním testem ne starším 4 hodin

Testy jsou vyžadovány pro osoby starší 12 let, takže menší děti trápit nemusíte.

PCR test si obstarejte coby samoplátci na nějakém odběrovém místě podle svého bydliště. Nezapomeňte, že budete chtít vystavit potvrzení pro cestování. Někde to znamená cca 300,- Kč navíc…

Antigenní bude nejlepší absolvovat přímo na letišti. V koridoru mezi Terminály 1 a 2 je perpetum mobile na peníze, pardon Testovací místo GHC Genetics. Vzhledem k tomu, že stejně nic moc nelítá, stačí vám i absolvováním testu dorazit 2,5 hodiny před odletem. Ať se pak netrápíte s mobilem na místě tak se raději na test registrujte předem na:

https://covid-ghc.com/

Vyberte si pochopitelně „Antigenní test pro občany ČR zdarma“, ať nemáte další zbytečné výlohy. Po příchodu si jděte k mašince na zdi vyzvednout pořadové číslo a po testu počkejte na výsledek.

NÁVRAT DO ČR

Pro návrat do vlasti to bude kapku složitější. Ale nakonec taky v pohodě.

Předpokládejme, že se vracíte znovu s KLM. Tudíž stejné požadavky jako na předchozí cestu – PCR 72 hodin/antigenní 4 hodiny. Ale k tomu je třeba vzít v potaz i česká vstupní pravidla, která vyžadují tentýž PCR test, nicméně od osob starších 5 let. Takže kvůli českým hygienikům tomu ty děti stejně neujdou….

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kam na PCR test?

Ačkoli existují 2 (a možná i 3) místa na Zanzibaru, kde můžete PCR test získat, popíšeme zkušenost z Migombani testing centra.

 

Kde je? https://goo.gl/maps/LF1XECXngPseqp556

Kdy fungují? Denně od rána, ale ráno je tam většinou dost nabito, pokud můžete doražte raději někdy od 13.hodiny dál.

Kdy tam přijet?

Ačkoli podmínky vlád a leteckých společností vyžadují test ne starší 72 hodin před odletem, nenechte se tím zmást. MUSÍTE PŘIJET NEJPOZDĚJI 3 DNY PŘED DNEM, KDY NASTUPUJETE SVŮJ LET. Jinak to totiž nestihnou. A nebojte, test bude mít správné parametry. Vystaven v den odletu, vzorky odebrány den předem. Papír to snese a testování je zkrátka proces, který je ukončen až vystavením protokolu. Příklad – letíte v úterý večer, na testy přijeďte nejpozději v sobotu, výsledky budou k mání od úterního rána.

Jaký je postup?

A/ Symbolicky první, co potřebujete, je zaplatit. Cena za test/osobu je 80usd (popř ekvivalent v místní měně). Jsou 2 možnosti –

1/ přímo na místě VISA kartou (jiné neberou). Ale – fronta bude dost dlouhá a spojení pro platbu kartou tu a tam všude na Zanzibaru stávkuje. První okno vpravo od dveří do testovacího centra.

2/ Zaplatit hotově ve 400metrů vzdálené bance. Zde: https://goo.gl/maps/Rx19bikXf1pwi8pX9
Nelze v sobotu odpoledne a v neděli.
Pokud jedete autem, jeďte zkrátka první sem. Vejdete do klimatizované pobočky PBZ, členovi security řeknete, že platíte COVID test a on vám hned dá předvyplněnou pokladní složenku. Překonejte obavu, že ten vyplněný účet je jeho osobní a jděte k přepážce, kde zaplatíte a dostanete potvrzení.
S tímto bankovním potvrzením se vydejte do testovacího centra k oknu pro placení.. Nevnímejte frontu lidí mávajících platebními kartami před ním, jděte přímo k němu a strčte přímo do něj své bankovní potvrzení. Komukoli, kdo bude otravovat, řekněte, že vás takto instruovali ve stanu (a nebudete lhát). V okénku vám teprve vystaví jejich potvrzení o úhradě – velmi důležitý papír (viz dále)!

B/ Vpravo od budovy je stan se stolky. S potvrzením se vydejte sem. Buď je již vytvořená fronta nebo se jako u doktora zeptejte, kdo je poslední. MUSÍTE S SEBOU MÍT KOPII SVÉHO CESTOVNÍHO PASU.Tu spolu s potvrzením o úhradě dáte úředníkovi až budete na řadě. Ten se vás zeptá na pár otázek ohledně vaší cesty zpět, vrátí potvrzení o úhradě a dá vám pořadové číslo.

C/ Sednete si do stínu, koupíte oříšky a čekáte na pantátu, který si skupinky podle čísel odvádí do testovací místnosti. Teď už to docela odsýpá. Po provedení testu už nic dalšího nedostáváte. Jen jako oko v hlavě opatrujte své Potvrzení o úhradě. Na jeho základě vám totiž za 3 dny vydají protokol.

D/ Vyzvednutí – na mail výsledky NEPOSÍLAJÍ. Takže vyzvednout osobně v den odletu. Buď osobně nebo si v hotelu sjednat nějakého placeného posla a dát mu to Potvrzení o úhradě, na základě kterého mu výsledky vydají. Je to druhé okno vpravo od hlavního vchodu na testy.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ANTIGENNÍ TEST PŘED ODLETEM S KLM

Tady záleží na tom, který let je první přímo se společností KLM.

Pokud nastupujete na palubu KLM už na Zanzibaru – musíte si antigenní test dát udělat opět v Migombani testing centru.

Pokud ale na pevninu do Dar es Salaamu letíte nějakou jinou společností – např Precission Air, musíte test absolvovat až tam. Testovací místo je v odletové hale Terminálu 3, v bezprostřední blízkosti odbavení KLM. První jděte k samostatně stojícímu stolečku vlevo od vstupu. Zaplatit, co jiného. 25 usd/test. HOTOVĚ. Pak čekat k buňkám vpravo od vstupních dveří do haly.
Test je rychlý, výsledek natotata. Naše obava, že nestihneme test, odbavení, bezpečnostní a imigrační procedury, když let ze Zanzibaru přistával ve 21:40 a odlet do AMST byl 23:40, byla zbytečná. Není to na úplné flákání, ale bez zbytečného zdržování se to dá stihnout komfortně.

Ufff, a to je asi vše, co víme o testech….