Jednou z mála plážových exotických oáz, do kterých se i v této bláznivé době dá utéct před zimou a absurdní realitou dneška, je exotický Zanzibar, ostrov při východním pobřeží Afriky. Vůbec neváhejte tam vyrazit! Přinášíme vám pár praktických, užitečných tipů, které vám pomohou výlet absolvovat. Všechny jsou sebrány v prvních 10 dnech února 2021.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PŘÍLET NA LETIŠTĚ ZANZIBAR

1/ FORMALITY

V letadle společnosti KLM (kterým jsme přicestovali my) dostanete 2 formuláře, ve frontě k imigračním úředníkům si nezapomeňte vyzvednout a vyplnit ten 3. – nejdůležitější, který je žádostí o vízum. Ty jsou na stolečcích vedle fronty. Nebo si jej stáhněte zde: https://www.immigration.go.tz/index.php/en/download/forms(VISA application forms) a předvyplňte.

Vízum stojí na osobu 50USD. Připravte si ideálně hotovost, co možná přesně. Platba kartou představuje zbytečné zdržení. Když uvidíte ten mumraj, určitě se vylekáte, že to bude trvat dlouho. Ale nebojte, není to tak strašný. 20-30 minut a jste venku…

2/ MOBILNÍ DATA

Ještě v budově letiště, za výdejem zavazadel, jsou stánky se SIM kartami. Dobrá zkušenost se ZANTEL kartou. Za 30 usd 10GB s čerpáním na měsíc. Existuje i levnější se stejným objemem na týden. Týpek vám ji dá do telefonu a vše nastaví natotata. Data jsou dostupná v podstatě všude, což se na navigace, mapy, práci a komunikaci dost hodí. Hotelové wifiny mají občas tendenci padat.

3/ HOTOVOST

Po výstupu z letištní budovy jsou na kraji parkoviště s autobusy po levé straně bankomaty různých bank. Z těch si vyzvedněte místní měnu – tanzanijský šilink – na běžné výdaje. Poplatek za výběr, který bankomat účtuje, není nějakou specialitou letiště, naúčtují jej všechny. Najít funkční bankomat ve vnitrozemí se sice dá, ale není to úplně snadné, takže doporučujeme využít této příležitosti a udělat si rozumnou zásobu hotovosti na běžné výdaje – jídlo, pití, benzín, dárky.


DOPRAVA PO OSTROVĚ

1/ PRONÁJEM AUTA

Pokud chcete být nezávislí, půjčte si auto. Ale nečekejte evropský přístup s pojištěními atd. Všechno je dost punkové, ale funguje to. Kromě auta potřebujete i místní povolení na řízení, které vám obstará půjčovna. Doporučujeme http://kibabucars.com/
Celé to probíhá takto: den nebo dva před příletem napíšete přes whatsap na jejich číslo. Okamžitě zareagují a domluvíte si pronájem. Cena je cca 30usd na den. Pošlete jim foto svého řidičáku, aby mohli vyřídit povolení. To stojí navíc 10usd. Venku před letištěm vás pak čeká týpek s vaším jménem. Auto se platí hotově při předání. Má skoro prázdnou nádrž, takže první cesta vede k pumpě (je cca 1km od letiště).

A pozor – jezdí se vlevo, auta mají pravostranné řízení! Nicméně auta jsou automaty, takže o starost méně.

Možná vám bude připadat zprvu zbytečné mít terénní auto. Až budete i na hlavních tazích vymetat jámy, pochopíte, že se hodí. A co teprve až z hlavního tahu odbočíte! „Teréňák“ je zkrátka nutnost!       

 

 

 

2/ RYCHLOST

Jezdětě cca 60, v aglomeraci 50. Policajti občas měří. A pokud vás změří, budou chtít pokutu, resp po ujištění, že nemáte v autě kameru, místo pokuty „pomoc za pomoc“ tj 5-10 usd do kapsy.

3/ BENZÍN

Litr stojí cca 20 kč. Najeďte ke stojanu, dejte obsluze sumu, za kterou chcete tankovat a je to.
Když už jste u benzínky a bude vám docházet hotovost tak se rozhlédněte. Pumpy jsou mimo hlavní město často místa výskytu bankomatů. Naproti tomu krámky nebo snad kavárny u nich většinou nejsou.

4/ PROVOZ

Mějte oči na stopkách, ale nejančete. Vypadá to jako blázinec, je to blázinec, ale fungující. S trochou předvídavosti si na něj brzy zvyknete.

5/ PARKOVÁNÍ

Hotely u moře – možnost většinou parkovat za bránou v areálu nebo v bezprostředním okolí. V centru Stone Townu to často probíhá takto: jedete čím dál užšími uličkami – proplétáte se mezi chodci, auty, skútry, koly – hle místo! – zaparkujete. V tu ránu se objeví partička teenagerů a že jako „Tohle je soukromé parkovací místo“. Ale je to takto: ti kluci vám to místo chtějí vlastně za poplatek pronajmout a na auto dohlídnout. Takže něco jako Pražský magistrát jen s tím rozdílem, že ten vám na káru pozor nedá a pouze vás zkásne. Cena? Pro orientaci – za cca 28 hodin jsme dali 10usd, ale asi by to šlo ukecat.


UBYTOVÁNÍ

Buď se zcela dáte všanc rezervačním portálům typu booking, agoda atd nebo to vezmete trošku „postaru“ na „Hello, máte na pár dnů volný pokoj?“. A jde to, na pohodu.


Pokud máte pronajaté auto je to extra snadné. Zaparkujete, jdete procházkou po pláži, okukujete hotely a kde se vám to líbí tam se prostě zeptáte. Ceny? Za velmi slušné hotely pro 2 dospělé a 1 dítě budete včetně snídaní platit max kolem 100 USD/noc.

V oblasti se slabým odlivem – Nungwi, Kendwa, obecně západní pobřeží – nemusíte řešit bazény. Moře je celodenně k mání. Na Východním pobřeží - např Peja, Jambiani – se naopak hotel s bazénem dost hodí, protože moře je ke koupání dostupné jen pár hodin denně.