Vinný střik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Díl třetí - vinný střik.

Vinný střik? To už není nevábné cosi v umolousané sklence od RaJe!

Již po léta jeden z nejoblíbenějších způsobů, jak zahnat žízeň v parném létě pokud vás
v nastávajících okamžicích nečekají řidičské povinnosti. Sice chutí mnohdy poplatný nevalné
kvalitě použitého vína, ale nad tím jsme byli mnohdy ochotni mávnout rukou. Povětšinou
bílý, vesměs s možností volby nanejvýš mezi „do třetinky“ nebo „do půllitru“. A pak Vám často
na stole přistála cejchovaná sklenka původem z doby, kdy ještě Jiří Paroubek vládl
pražskému státnímu podniku Restaurace a Jídelny mající leccos za sebou. A jen snad
o něco lepším servisem se lišily lepší podniky od nádražek, obsah byl pohříchu tentýž.


Dnes je umolousaná sklenice s jedním tajícím osamělým kouskem ledu naštěstí minulostí – existují
ochucené vinné spritzy.

„Velmi dlouho nás mrzel ten zjevný rozpor mezi oblibou vinných střiků a faktem, že víno jako základ
pro cocktaily je naprostou popelkou. A pak nám to došlo – vždyť v jednoduchosti je krása. Co prostě
kapkou kvalitního barmanského sirupu Monin ochutit „obyčejný“ vinný střik, servírovat jej s ledem
do pěkných, velkých sklenic na červené víno a povýšit jej tak z tekutiny k zahnání žízně
na zážitek dokonalé chuti. Stačilo najít v široké škále našich sirupů ty pravé a po loňském
„oťukávání“ je letní boom tady!“, říká Jan Hořínek, brand manager firmy Zanzibar.

Vinné Spritzy se staly záhy synonymem elegantního pití, ze kterého mají radost obě strany
kavárenských a barových pultů – zákazníci pro jejich elegantní vzhled a lahodnou chuť, restauratéři
pro velmi lákavý profit, neboť přes nízké náklady lze cenu takovéhoto drinku posunout na
dohled klasických cocktailů.

„Jde přesně o ten typ nápoje, které náročný zákazník a především zákaznice
v létě na zahrádce hledá – skvěle vypadá a ještě lépe chutná. Jaké příchutě
jsou hlavními hity? Vodní meloun, růže, fialka a bezinka. A pro ty, kdo mají
duši experimentátora mohu doporučit estragon, to je velmi zajímavý chuťový
zážitek!“ Řídíte? Pak se dá do spritzu na místo vína použít Vinea z produkce firmy Kofola.

Naplnit sklednici na červené víno ledem, nalít 12 cl bílého vína, 2 cl sirupu Monin, 8cl sodovky.
Vložit brčko. Zvládnete to? Tak proč ještě svým hostům nenabízíte ochucené vinné střiky –
Spritzy?